18 listopad 2019

Co jemy w fast foodach? Spożywczy eksperyment WP.PL

Internet obiegło niedawno zdjęcie burgera z amerykańskiej sieci, wyprodukowanego dekadę temu. Mieszkaniec Islandii przechował w zamkniętym pojemniku kanapkę kupioną w McDonald’s. Po upływie 10 lat wyglądała identycznie jak w dniu, w którym została wyprodukowana i zaserwowana.
REKLAMA
Ten przypadek zainspirował dziennikarkę Wirtualnej Polski do przeprowadzenia własnego eksperymentu o podobnym charakterze. Nie jest on wprawdzie zaplanowany w tak długoterminowym wymiarze, ale już tygodnie pokażą, z czym mamy do czynienia, stołując się w fast-foodach.

Do szklanych pojemników w przypadku eksperymentu WP trafiły trzy burgery z różnych sieci działających w Polsce popularnych oraz jedno danie obiadowe. Kanapki mają podobny skład, każda zawiera mięsne dodatki. Danie obiadowe to kotlet schabowy z ziemniakami, wyprodukowany w domowych warunkach. W zasadzie łatwo sobie wyobrazić, jakie mogą być efekty wpływu czasu na ten ostatni preparat, nie wiadomo natomiast, jak reagować będą burgery.

Eksperymentatorka obiecuje raport za kilka tygodni. Możemy się zdziwić, tylko czy refleksje będą mogły mieć wpływ na konsumenckie wybory? Nie od dziś wiadomo, że żywienie się w fast foodach naszym organizmom nie służy.


Źródło: WP tech
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Kościanie

kiedy
2020-02-14 19:00
miejsce
Centrum Kultury, Śmigiel,...
wstęp biletowany